Ciasto Krówka

Ciasto Krówka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Camilla24
ciasto z kremem

Składniki

  • Ciasto:
  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 3/4 szkl
  • budyń toffi 1 op
  • kakao 0,5 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 3/4 szkl
  • sól
  • Poncz:
  • woda 1/2 szkl
  • cukier 1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • Masa:
  • śmietana kremówka 350 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietan-fix 1 op
  • Dekoracja
  • masa kajmakowa 1 op
  • perełki czekoladowe

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona papierem. Piec 30 min w 180stC Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier. Wyłożyć śmietanę na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta. masę kajmakowa rozgrzać w garnku z gorącą wodą. wyjąć, otworzyć i wyłożyć na wierzch ciasta. posypać perełkami czekoladowymi. Chłodzić około 3 godz.

Składniki
  • Ciasto:
  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 3/4 szkl
  • budyń toffi 1 op
  • kakao 0,5 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 3/4 szkl
  • sól
  • Poncz:
  • woda 1/2 szkl
  • cukier 1 łyżeczka
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • Masa:
  • śmietana kremówka 350 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietan-fix 1 op
  • Dekoracja
  • masa kajmakowa 1 op
  • perełki czekoladowe
Składniki