Ciasto Królewiec

Ciasto Królewiec
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto Królewiec

Składniki

  • Składniki: ( na dużą blaszkę) (szklanka 250 ml)
  • Placki miodowe :
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Miód płynny 2 łyżki
  • Masło 150 g
  • Jajko
  • Soda łyżeczka
  • Biszkopt:
  • Jajka 6 sztuk
  • Cukier szklanka
  • Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • Olej 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • Masa:
  • Mleko 500 ml
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki z górką
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Masło 200 g

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto miodowe. Wyrabiamy ciasto . Ciasto wychodzi dość klejące. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę i za pomocą łyżki namoczonej w wodzie rozprowadzamy po całej blaszce. Wychodzi cieka warstwa ciasta.



    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni . Pieczemy ok. 20 - 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.


    Ciasto miodowe po wystudzeniu robi się twardsze.


    Następnym krokiem będzie przygotowanie biszkoptu. Białka ubijamy, a gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu partii cukru chwilę miksujemy. Dodajemy partiami żółtka. Powoli wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy tylko do połączenia się składników na wolnych obrotach.


    Biszkopt przelewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 30-40 minut. ( lub do tzw. suchego patyczka)


    Na końcu należy przygotować budyń. Do garnka wlewamy 250 ml mleka oraz 1/2 szklanki cukru. Całość zagotować. W osobnym kubku wymieszać mąki w 250 ml zimnego mleka tak aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować zmniejszyć maksymalnie moc palnika i wlewamy powoli rozrobioną mąkę i cały czas energicznie mieszamy na wolnym ogniu. Czekamy, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Do gęstego budyniu dodać kostkę masła i cały czas mieszamy w garnku. Gdy składniki nam się połączyć zdjąć z ognia i od razu przekładać ciasto.


    Od dołu palek miodowy, połowę gorącego budyniu, biszkopt, budyń i placek miodowy. Na wierz przygotować polewę czekoladową. U mnie rozpuszczona tabliczka mlecznej czekolady z jedna łyżką oleju.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 19 grudnia 2020
Fajne ciasto :)
KulinarnaChwila 21 grudnia 2020
Pyszotka :)
Składniki
  • Składniki: ( na dużą blaszkę) (szklanka 250 ml)
  • Placki miodowe :
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Miód płynny 2 łyżki
  • Masło 150 g
  • Jajko
  • Soda łyżeczka
  • Biszkopt:
  • Jajka 6 sztuk
  • Cukier szklanka
  • Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • Olej 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • Masa:
  • Mleko 500 ml
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki z górką
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Masło 200 g
Składniki