Ciasto „Krater”

Ciasto „Krater”
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dzisiaj przepis na nieco inne ciasto, ciasto krater. Łatwe do zrobienia, smaczne i atrakcyjnie wyglądające. Ciacho dla miłośników budyniu.

Składniki

  • Budyń:
  • 1l mleka
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 lyzka cukru waniliowego
  • 250 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Śmietana:
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 60 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zrobić budyń według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany budyń przykryć folia spożywczą i odstawić na bok.

  2. Zrobić ciasto: w misce utrzeć jajka z sola i cukrami, na puszysta masę. Do utartych jaj kolejno dodawać olej, wodę a następnie przesiana mąkę i proszek do pieczenia.
    Połowę ciasta wylać na blaszkę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Wymiar mojej formy to 30 x 23 cm.

    Do pozostałej części ciasta przesiać kakao i dobrze wymieszać.

    Na jasne ciasto łyżka nakładać kleksy masy kakaowej, do jej wykończenia.

    Na kakaowe kleksy nałoży porcje jeszcze ciepłego budyniu. Patrz film.

    Tak przygotowane ciasto piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C do suchego patyczka, około 50 minut.

  3. Na koniec wymieszać śmietanę z cukrami. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i polać śmietaną, tak aby spłynęła ona w utworzone kratery.

    Ciasto zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

Docherro 03 maja
Chętnie bym zjadła,pysznie wygląda:)
Nevermore 03 maja
Nie, nie, ja już, o tej godzinie nic więcej nie napiszę ;) Pychotka :)
Bardzo dziekuje, bylo smaczne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Budyń:
  • 1l mleka
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 lyzka cukru waniliowego
  • 250 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Śmietana:
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 60 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
Składniki