Ciasto Krakersowa Pychotka bez pieczenia, po prostu pycha!+FILM

Ciasto Krakersowa Pychotka bez pieczenia, po prostu pycha!+FILM
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Składa się masy budyniowej na gorąco, słonych krakersów i kremu śmietanowego z mascarpone.

Składniki

  • ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm*** *szklanka u mnie to zawsze 250ml* -1250ml mleka (5 szklanek)
  • -250g masła -3/4 szkl cukru -2 cukry waniliowe
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -4 żołtka -1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • PIANKA -500ml śmietanki 36% -250g serka mascarpone -1,5 łyżki żelatyny
  • -125ml gorącej wody -0,5 szkl cukru pudru
  • DODATKOWO -krakersy słone ok 1,5 dużej paczki -czekolada deserowa do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na jej dnie układamy pierwszą warstwę krakersów.



    Następnie do garnka dajemy 1 litr mleka, cukry waniliowe i masło-stawiamy na ogniu i zagotowujemy.

    Gdy mleko będzie się gotowało, do miski dajemy 1 szklankę mąki pszennej tortowej,1 szklankę mleka, 3/4 szkl cukru,4 żółtka, 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g wszystko dokładnie miksujemy lub mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.

    Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem jednocześnie mieszając najlepiej trzepaczką-gotujemy mieszając do uzyskania gładkiej, gęstej masy.

    Gorącą masę wykładamy na krakersy, wyrównujemy i od razu na gorącą masę układamy drugą warstwę krakersów.

  2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.

    Gdy ciasto jest zimne w kubeczku rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 125ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy.

    500ml dobrze schłodzonej śmietanki 36% ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone lub dowolny kremowy serek, cukier puder i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko chwilę miksujemy na najwyższych obrotach.


    2/3 kremu wykładamy na ciasto. Resztę dajemy do worka cukierniczego lub szprycy z gwiazdkową tylką i robimy rozetki.

    ***jeśli nie chcecie robić rozetek, wyłóżcie cały krem na ciasto.

    Ciasto posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

  3. i gotowe

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
smaki-katriny 19 kwietnia
:)
zabecka 22 kwietnia
Fajny pomysł do popołudniowej kawki:)
Składniki
  • ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm*** *szklanka u mnie to zawsze 250ml* -1250ml mleka (5 szklanek)
  • -250g masła -3/4 szkl cukru -2 cukry waniliowe
  • -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -4 żołtka -1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • PIANKA -500ml śmietanki 36% -250g serka mascarpone -1,5 łyżki żelatyny
  • -125ml gorącej wody -0,5 szkl cukru pudru
  • DODATKOWO -krakersy słone ok 1,5 dużej paczki -czekolada deserowa do posypania ciasta
Składniki