Ciasto kokosowo-makowe z masą budyniową

Ciasto kokosowo-makowe z masą budyniową
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Trochę pracochłonne ale bardzo pyszne ciasto. Biszkopt, warstwa makowo-kokosowa, masa budyniowa, herbatniki, polewa czekoladowa - w takim zestawieniu smaków każdy znajdzie coś dla siebie:)

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 4 szt
  • cukier 0,75 szklanki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ciasto:
  • mak 10 dag
  • wiórki kokosowe 15 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • białka 6 szt
  • cukier 0,75 szklanki
  • masa budyniowa:
  • mleko 2 szklanki
  • żółtka 3 szt
  • cukier 5 łyżek
  • budyń waniliowy 1 op
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • masło 25 dag
  • polewa:
  • masło 25 dag
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • mleko 3 łyżki
  • poncz:
  • napar herbaty 100 ml
  • spirytus 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę i ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku i porcjami cukier. Gdy masa jajeczna zgęstnieje i zbieleje dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 170 stopni C. Studzimy.
    Ciasto kokosowo-makowe: mak sparzamy, suszymy ale nie mielimy. Mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy 2-3 min., dodajemy mak z wiórkami i proszkiem i mieszamy. Masę przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach co biszkopt. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 20 min. Studzimy.
    Masa budyniowa: szklankę mleka zagotowujemy. Resztę mleka dokładnie mieszamy z cukrem, budyniem, mąką i żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka. mieszając zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Miękkie masło ucieramy na puch a następnie /ciągle ucierając/dodajemy małymi porcjami zimny budyń.
    Poncz: herbatę mieszamy z spirytusem /rumem lub innym alkoholem/.
    Biszkopt nasączamy ponczem. Na biszkopcie rozsmarowujemy cienką warstwę masy budyniowej, układamy ciasto makowo-kokosowe i rozsmarowujemy resztę masy budyniowej. Na masie układamy herbatniki. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
    Polewa: masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy cukier puder i wlewamy połowę mleka. Mieszamy energicznie aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i ponownie energicznie mieszamy. W razie potrzeby /polewa zbyt gęsta lub polewa zwarzona/ dodajemy małymi porcjami mleko.
    Polewą dekorujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia.

Komentarze do przepisu (17)

babeczka35 18 grudnia 2018
Pyszne ciasto :)
SlodkoSlodka83 18 grudnia 2018
Wspaniale wygląda :-)
ErJot 18 grudnia 2018
Dziękuję:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt:
  • jajka 4 szt
  • cukier 0,75 szklanki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ciasto:
  • mak 10 dag
  • wiórki kokosowe 15 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • białka 6 szt
  • cukier 0,75 szklanki
  • masa budyniowa:
  • mleko 2 szklanki
  • żółtka 3 szt
  • cukier 5 łyżek
  • budyń waniliowy 1 op
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • masło 25 dag
  • polewa:
  • masło 25 dag
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • kakao 3 łyżki
  • mleko 3 łyżki
  • poncz:
  • napar herbaty 100 ml
  • spirytus 2 łyżki
Składniki