Ciasto kokosowe z jabłkami

Ciasto kokosowe z jabłkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto kokosowe z jabłkami to świetny pomysł na szybkie ciacho dla niezapowiedzianych gości. Ciasto przygotujesz w 10 minut plus pieczenie.

Składniki

  • 125 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 4 – 5 jabłek( ja użyłam papierówek ale mogą być dowolne ).
  • DODATKOWO;
  • Biała czekolada ,
  • garść wiórek kokosowych.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto kokosowe z jabłkami powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jeszcze wiórka kokosowe i mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na bok.

    Masło umieszczamy w misce od miksera, wsypujemy również cukier. Miksujemy do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo jajka i dalej miskujemy do połaczania się składników.

    Gdy składniki się połączą, zmniejszamy obroty miksera do najmnieszych i stopniowo wsypujemy mieszankę kokosową (mąka, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe) na zmianę z mleczkiem kokosowym. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Możemy to również zrobić szpatułką.

    Jabłka obieramy, pozbywamy się zgniazd nasiennych i kroimy na grubsze piórka. Jabłka możemy skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Możemy użyć dowolnych jabłek. W tym przepisie użyłam papierówek.

    Blaszkę 28×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto kokosowe do foremki. Na wierzch układamy jabłka.

    Ciasto kokosowe z jabłkami pieczemy 45 minut w 160 stopniach do suchego patyczka.

    Upieczone ciasto studzimy na kratce. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Składniki
  • 125 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 4 – 5 jabłek( ja użyłam papierówek ale mogą być dowolne ).
  • DODATKOWO;
  • Biała czekolada ,
  • garść wiórek kokosowych.
Składniki