Ciasto kokosowe według Ewy Wachowicz

Ciasto kokosowe według Ewy Wachowicz
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Takie ciasta lubimy najbardziej - proste, smaczne i niedrogie. Zapamiętajcie przepis, bo rewelacyjnie sprawdzi się chociażby w czasie świąt. Przepis pochodzi z 436. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • dekoracja:
  • biała czekolada
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. Miękkie masło przełożyć do miski i utrzeć. Porcjami wsypać cukier, zmiksować. Po jednym wybić jajka, wymieszać mikserem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.

  2. Wlać mleko. Utrzeć. Wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach. Przełożyć do keksówki (natłuszczonej masłem klarowanym i wysypanej bułką tartą).

  3. Piec przez 45 minut w temp. 170 st. C.
    Wystudzić. Pokryć czekoladą (tabliczkę wystarczy roztopić z masłem w gorącej kąpieli wodnej). Posypać prażonymi wiórkami.

Komentarze do przepisu (1)

Ola1984 21 listopada
Pyszne ciacho :)
Składniki
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • dekoracja:
  • biała czekolada
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • wiórki kokosowe
Składniki