Ciasto kokosowe bez jajek

Ciasto kokosowe bez jajek
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Pyszne kokosowe ciasto pięknie wyrośnięte bez dodatku jajek!

Składniki

  • 240 g wiórków kokosowych / mąki kokosowej
  • 400 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • szklanka słodzika/cukru lub więcej wedle uznania
  • 2 łyżki kakao
  • +pół tabliczki czekolady gorzkiej/mlecznej/białek na polewę

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy wiórki kokosowe oraz słodzik/cukier, następnie mieszamy ręcznie trzepaczką, aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy mleko i wszystko dokładnie miksujemy.

  2. Masę dzielimy na dwie porcje, jedna większa i druga mniejsza do której dodajemy kakao. Masę z kakao miksujemy do połączenia składników.

  3. Blaszkę (24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy białą masę. Ciemną masę nakładamy porcjami łyżką do tortownicy, która stworzy nam "łatki".

  4. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Zalecam nie wyciągać go od razu po upieczeniu przez godzinę.

  5. Ostudzone ciasto polewamy ulubioną rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze do przepisu (2)

Rena1 04 listopada 2021
Na pewno pyszne
BEATA1978 08 stycznia
Zaciekawiłaś mnie. Musze wypróbować. :)
Składniki
  • 240 g wiórków kokosowych / mąki kokosowej
  • 400 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • szklanka słodzika/cukru lub więcej wedle uznania
  • 2 łyżki kakao
  • +pół tabliczki czekolady gorzkiej/mlecznej/białek na polewę
Składniki