Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienity patent na nagły deficyt składników w domowej spiżarni i lodówce - ciasto bez jajek i bez tłuszczu! Jeśli bez czekolady, może byłoby nawet i dietetyczne:) Przepis podpatrzyłam u Joli na http://przepisyjoli.com.
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 177
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 143
Smak wiosny!
Odsłon: 643
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1771
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 177
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 143
Smak wiosny!
Odsłon: 643
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1771
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 164
Składniki
Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm. Ciasto wyrasta całkiem ładnie, w konsystencji miękkie, choć dość zwarte, przyjemnie kokosowe w smaku.
Mąkę przesiać przez sitko do miski - w ten sposób się ją napowietrza. Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać łyżką. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się. Do tak przygotowanej blaszki wylać ¾ ciasta. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na jasną część, tworząc zygzaki.
Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy.
Wystudzone ciasto polać polewa czekoladową. Zwykle robię własną, na bazie sprawdzonego metoda prób i błędów przepisu na idealną polewę czekoladową (do znalezienia na SMAKERZE lub moim blogu http://grunttoprzepis.blogspot.com). Tym razem jednak lenistwo wzięło górę i wykorzystałam kupną z białej czekolady.