Ciasto Knoppers bez pieczenia+FILM

Ciasto Knoppers bez pieczenia+FILM
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
ciasto inspirowane znanym batonikiem-Knoppers. Jest to ciasto bez pieczenia-na herbatnikach. Składa się z masy czekoladowo-orzechowej oraz mlecznej.

Składniki

  • blaszka około 24x35cm MASA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA -200g masła -1 szklanka mleka w proszku pełnego
  • -300g kremu czekoladowego np nutella -1 łyżka ciemnego kakao
  • -1,5 szklanki posiekanych orzechów arachidowych, laskowych lub włoskich
  • MASA MLECZNA -250ml mleka -2,5 szklanki mleka w proszku pełnego -0,5 szkl cukru -200g masła
  • POLEWA -100g czekolady mlecznej lub deserowej -pół łyżki ciemnego kakao
  • -25g masła -4 łyżki mleka
  • DODATKOWO -około 400g herbatników -orzechy do posypania *opcjonalnie

Przygotowanie


  1. Na początek robimy masę czekoladowo-orzechową. Masło ucieramy na uch, dodajemy do niego krem czekoladowy i wszystko miksujemy.


    Następnie dodajemy łyżkę kakao,szklankę mleka w proszku i 1,5 szklanki posiekanych orzechów.


    Wszystko miksujemy Masa jest bardzo gęsta, chwilkę ją trzeba pomiksować.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników.



    (jeśli chcecie by herbatniki były mięciutkie polecam je namaczać w mleku) ja tego nie robiłam, więc moje były lekko chrupkie, ale z czasem zmiękły :)

    Na herbatniki wykładamy masę, rozsmarowujemy ją delikatnie, tak by herbatniki się nie podnosiły)




    Na masę dajemy drugą warstwę herbatników.

    Przechodzimy do masy mlecznej.

    W garnku zagotowujemy 250ml mleka i pół szklanki cukru-studzimy.


    Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy wciąż miksując ostudzone mleko z cukrem, masa tu nie wygląda dobrze, ale tak ma być.
    następnie dodajemy mleko w proszku, wszystko miksujemy. Masa uzyska piękną, gładką konsystencję. ( Zobaczcie koniecznie w filmie jak wygląda przygotowanie tej masy)


    Masę mleczną wykładamy na herbatniki,wyrównujemy i układamy trzecią warstwę herbatników.


    Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
    Polewamy ciasto, ja dodatkowo posypałam orzechami.


    Ciasto powinno postać w lodówce kilkanaście godzin, by wszystko namiękło.

    Ciasto jest bardzo stabilne, masy konkretne, sztywne.
    W smaku na prawdę przypomina Knoppersa :)

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 31 maja
MNIAM i to chyba tyle ;p
KulinarnaChwila 01 czerwca
Smacznie wygląda:)
Składniki
  • blaszka około 24x35cm MASA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA -200g masła -1 szklanka mleka w proszku pełnego
  • -300g kremu czekoladowego np nutella -1 łyżka ciemnego kakao
  • -1,5 szklanki posiekanych orzechów arachidowych, laskowych lub włoskich
  • MASA MLECZNA -250ml mleka -2,5 szklanki mleka w proszku pełnego -0,5 szkl cukru -200g masła
  • POLEWA -100g czekolady mlecznej lub deserowej -pół łyżki ciemnego kakao
  • -25g masła -4 łyżki mleka
  • DODATKOWO -około 400g herbatników -orzechy do posypania *opcjonalnie
Składniki