Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Czekoladowy biszkopt z pysznym kremem - smakuje jak batonik Kinder Pingui. Nie jest za słodki, więc idealnie pasuje do kawy. Szybko się go robi i wychodzi za każdym razem.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywno - podczas ubijania dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy po 1 żółtku i mieszamy mikserem. Wlewamy olej i mleko i dalej mieszamy.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypujemy stopniowo do naszej masy i mieszamy - tym razem już łyżką.

    Gdy wszystkie składniki będą już starannie połączone przelewamy masę na okrągłą blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale biszkopt zostawiamy jeszcze w nagrzanym piekarniku przez 10 min.

    Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. MASA:

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno za pomocą miksera, w trakcie ubijania dosypujemy po łyżeczce przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy.

    Serek mascarpone przekładamy do kolejnej miski i miksujemy, żeby go rozbić. Gdy będzie już puszysty przekładamy do niego po łyżce bitej śmietany i delikatnie mieszamy.

    Do kubeczka sypiemy żelatynę, zalewamy małą ilością wody i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Gdy żelatyna będzie już rozpuszczona dodajemy do niej łyżkę masy, dokładnie mieszamy a następnnie całość przekładamy do miski z masą i starannie mieszamy.

    Masę odkładamy do lodówki do schłodzenia.

  3. Biszkopt kroimy na pół lub na 3 części i przekładamy masą.

  4. Możemy podawać ze świeżą miętą. Łasuchom polecam posypanie ciasta cukrem pudrem.

  5. Smacznego :)

Składniki
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
Składniki