Ciasto Kinder Country, czyli cztery razy czekolada

Ciasto Kinder Country, czyli cztery razy czekolada
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Chillnezka
Kojarzycie tę reklamę popularnego batonika czekoladowego Kinder Country? Młody chłopak, pełen werwy, fika, podskakuje, brodzi w strumieniu, buszuje w zbożu, udaje kurczaka i ogólnie biega jak nakręcony, a zaraz potem delektuje się czekoladowo - zbożowym "kinderkiem". Chcecie mieć także tyle energii, pozytywnego nastawienia i zjeść coś równie pysznego, tylko w wersji XXL? Jeśli odpowiedź brzmi "tak", koniecznie zróbcie to ciasto. Usta same rozciągają się w uśmiechu już przy pierwszym kęsie. Na jednym na pewno się nie skończy.

Składniki

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g herbatników maślanych lub zbożowych (ja zużyłam 32 sztuki petitków)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 i 1/2 szklanki płatków Nestle Kangus
  • 6 łyżek mleka

Przygotowanie

  1. Blaszkę o wymiarach 24 x 39 lub tortownicę 25 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników jeden przy drugim.

  2. W małej teflonowej patelni w 3 łyżkach mleka rozpuścić połamane białe czekolady, zostawić do wystygnięcia i w tym czasie ubić na sztywno 250 ml śmietanki.

  3. Dodać serek i jeszcze razem krótko zmiksować, potem wlać rozpuszczoną czekoladę i kilkoma obrotami miksera połączyć. Wsypać 3 szklanki płatków, wymieszać łyżką i wylać na herbatniki.

  4. Ułożyć kolejną warstwę z ciastek.

  5. Tak, jak białą czekoladę, rozpuścić mleczną, ubić pozostałe 150 ml śmietany na sztywno i połączyć z czekoladą. Wylać tę masę jako kolejną na blaszkę. Posypać całość pozostałą ilością płatków.

  6. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
    Potem już tylko zajadać ze smakiem i ocierać ukradkiem usta z czekoladowej pianki :-)

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 20 grudnia 2017
No to teraz dałaś do wiwatu z tym ciachem hihi
Całą tą blaszkę bym skubnął razem ze zdjęciem :D

Żeby... Czytaj całość »
No to teraz dałaś do wiwatu z tym ciachem hihi
Całą tą blaszkę bym skubnął razem ze zdjęciem :D

Żeby to jeszcze dało się szybko zrobić, a tak to to trzeba będzie którejś z Mam zlecić wykonanie ;)
Chillnezka 20 grudnia 2017
Robi się bardzo szybko i jest mega proste. Ma tylko jedną "wadę": bardzo dobrze wchodzi w ciało ;-)... Czytaj całość »
Robi się bardzo szybko i jest mega proste. Ma tylko jedną "wadę": bardzo dobrze wchodzi w ciało ;-)
Moja blacha nie wytrzymała nawet doby :-)))
Nevermore 20 grudnia 2017
Że wchodzi, to ja się domyślam ;)
U nas to chyba dwie takie trzeba by było zrobić dla piątki domowników... Czytaj całość »
Że wchodzi, to ja się domyślam ;)
U nas to chyba dwie takie trzeba by było zrobić dla piątki domowników xD

Pewnie zrobimy, bo teraz młodzież ma "urlopy", więc zawsze można kogoś w kuchni wykorzystać, skoro chcą jeść hihi.

Ale cóż to by było za gotowanie, bez odrobiny ostrości w kuchni ;)

https://www.youtube.com/watch?v=WManjKAEJzU
Składniki
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g herbatników maślanych lub zbożowych (ja zużyłam 32 sztuki petitków)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 i 1/2 szklanki płatków Nestle Kangus
  • 6 łyżek mleka
Składniki