Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia

Przepis dnia 2020-01-06
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: SlodkiBlog
Przepis na ciasto, które smakuje jak oryginalny batonik Kinder Bueno

Składniki

  • 250 g herbatników
  • Masa z nutellą:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki nutelli
  • dodatkowo 1-2 łyżki nutelli
  • Masa z białą czekoladą:
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 40 g śmietanki 30 %
  • dodatkowo 30 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki śmietanki 30 %

Przygotowanie

  1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż pierwszą warstwę herbatników, w razie potrzeby dotnij ciastka, tak aby całe dno było nimi pokryte.

  2. Masa z nutellą

    Miskę i ubijaczki do miksera umieść w zamrażalniku na 10 min. Następnie do miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i zmiksuj na gęstą masę. Dodaj nutellę i miksuj dalej aż krem będzie sztywny.

    Gotową masę wyłóż na pierwszą warstwę herbatników i wyrównaj. Przykryj następną warstwą herbatników, które posmaruj cienką warstwą nutelli. Włóż ciasto do lodówki.

  3. Masa z białą czekoladą

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Miskę i ubijaczki do miksera umieść w zamrażalniku na 10 min. Następnie do miski wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier puder i zmiksuj na prawie sztywną masę. Następnie dodaj czekoladę i zmiksuj krótko na wysokich obrotach miksera.


    Masę wyłóż na herbatniki posmarowane nutellą i wyrównaj. Przykryj ostatnią warstwą herbatników.

  4. Mleczną czekoladę rozpuść w garnuszku ze śmietanką. W osobnym naczyniu rozpuść gorzką czekoladę ze śmietanką. Przestudzoną polewę z mlecznej czekolady wylej na ciasto. Następnie zrób wzorki z gorzkiej czekolady, takie jak są na batoniku Kinder Bueno.

    Gotowe ciasto przykryj folią aluminiową, tak żeby nie dotykała polewy i wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego!

Komentarze do przepisu (14)

slodkisentyment 09 grudnia 2019
Pycha :)
szpileczkiibabeczkiblog 09 grudnia 2019
Pychotka ;)
ErJot 09 grudnia 2019
Super pomysł:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g herbatników
  • Masa z nutellą:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki nutelli
  • dodatkowo 1-2 łyżki nutelli
  • Masa z białą czekoladą:
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 40 g śmietanki 30 %
  • dodatkowo 30 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki śmietanki 30 %
Składniki