Ciasto kawowo-orzechowe

Ciasto kawowo-orzechowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kolejny przepis na pyszne domowe ciasto. Tym razem główną rolę odgrywają dwa składniki kawa i orzechy. Smacznego :)

Składniki

  • BISZKOPT KAWOWY
  • Jajka 7 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kawa mielona 2 łyżki
  • CIASTO ORZECHOWE
  • Białka 5 szt.
  • Cukier 20 dag.
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Mąka krupczatka 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie 25 dag.
  • Miód 1 1/2 łyżki
  • KREM BUDYNIOWY
  • Mleko 1/2 litra
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • Mąka krupczatka 3 łyżki
  • Cukier 2 łyżki
  • Cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • Żółtka 5 szt.
  • Masło 125 g.
  • Margaryna Kasia 125 g.

Przygotowanie

  1. BISZKOPT KAWOWY

    Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, żółtka, dalej ubijając. Gdy powstanie pulchna masa dodajemy przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kawę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
    Biszkopt pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 20-30 min.
    Po upieczeniu, gdy ciasto ostygnie, przekrawamy je na dwie części..

  2. CIASTO ORZECHOWE

    Orzechy drobno kroimy.
    Białka ubijamy, po chwili dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie dodajemy orzechy, przesianą przez sitko mąką ziemniaczaną, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia oraz miód i dokładnie mieszamy,
    Całość pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30 min.

  3. KREM BUDYNIOWY

    W pierwszej kolejności gotujemy budyń.
    Do miski wlewamy 2/3 szklanki mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę krupczatkę oraz żółtka i dokładnie roztrzepujemy.
    Pozostałą część mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy wymieszane mąki z mlekiem i żółtkami dokładnie roztrzepując, całość gotujemy przez ok. 5 min.
    Budyń zostawiamy do ostygnięcia.

    Miksujemy masło z margaryną oraz budyniem, aż powstanie puszysty krem.

  4. PRZEŁOŻENIE CIASTA

    Biszkopt nasączony wodą z alkoholem
    Krem budyniowy
    Ciasto orzechowe
    Krem budyniowy
    Biszkopt nasączony wodą z alkoholem
    Krem budyniowy cienka warstwa, wierzch można posypać startą czekoladą.

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (7)

malinka0701 21 listopada 2016
Niedokonczony przepis!!!!!!!!!!!!!!
renka 21 listopada 2016
Ciasto wygląda smacznie,piszesz,że dwa główne składniki to kakao i orzechy,a w składnikach w przepisie nie ma... Czytaj całość »
Ciasto wygląda smacznie,piszesz,że dwa główne składniki to kakao i orzechy,a w składnikach w przepisie nie ma wcale kakao/
slodka 21 listopada 2016
robi wrażenie i świetne połączenie smaków:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT KAWOWY
  • Jajka 7 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kawa mielona 2 łyżki
  • CIASTO ORZECHOWE
  • Białka 5 szt.
  • Cukier 20 dag.
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Mąka krupczatka 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie 25 dag.
  • Miód 1 1/2 łyżki
  • KREM BUDYNIOWY
  • Mleko 1/2 litra
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • Mąka krupczatka 3 łyżki
  • Cukier 2 łyżki
  • Cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • Żółtka 5 szt.
  • Masło 125 g.
  • Margaryna Kasia 125 g.
Składniki