Ciasto kawowo-kakaowe

Ciasto kawowo-kakaowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Od dawna przymierzałam się do zrobienia tego ciasta,które widziałam na jakimś blogu .Zrobiłam je według tego jak zapamiętałam. Wydawało mi się pracochłonne ale "nie taki diabeł straszny" Polecam bo warto.

Składniki

  • 6 jaj
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku
  • szczypta soli
  • Masa śmietanowa
  • 0,5 l.śmietany/ 30-36 tłuszczu/
  • 4-5 łyżek cukru pudru/do smaku/
  • 2 śmitan fixy /lub 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny/
  • Masa kakaowa
  • 1 szkl.mąki tortowej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1l.mleka/3,2 tłuszczu/
  • 1 kostka masła lu b dobrej margaryny
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniacz.
  • 2 jaja
  • 0,5 szkl.kawy rozpuszcz. z 2 łyżeczek i wystudzonej
  • Dużą paczkę podłużnych biszkoptów
  • 1 szkl.herbaty z 3 torebek i trochę rumu do nasączenia biszkoptów./Można zrobić ciasto bez biszkoptów/

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2-2,5 szkl.mleka dodać masło,cukier i zagotować dodając rozmieszane w oddzielnym naczyniu mąki kakao i jajka wlać na gotujące mleko energicznie mieszając /będzie dosyć gęste/ przykryć folią i odłożyć do schłodzenia.

  2. Biszkopt

    Oddzielić żółtka od białek.
    Do białek dodać szczyptę soli ubijać dodając stopniowo cukier,kiedy białka będą sztywne dodać żółtka na koniec wymieszaną / delikatnie / mąkę z proszkiem /
    Wylać na blachę /25-35/ wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec 35 min.
    Po wystudzeniu przekroić na 2 części.

  3. Masa śmietanowa

    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno na koniec dodać śmietan fixy lub żelatynę oraz zimną kawę.Wymieszać.

  4. Na 1 połowę ciasta wyłożyć masę kakaową na to biszkopty nasączone herbatą z rumem,następnie część ubitej śmietany i 2 połowę biszkopta na wierzch pozostały krem śmietanowy,posypać wiórkami kokosowymi.

    Wierzch ciasta polałam polewą.

Komentarze do przepisu (1)

terwol 16 kwietnia 2018
Takie tiramisu troche inaczej. Musi byc pyszne.
Składniki
  • 6 jaj
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku
  • szczypta soli
  • Masa śmietanowa
  • 0,5 l.śmietany/ 30-36 tłuszczu/
  • 4-5 łyżek cukru pudru/do smaku/
  • 2 śmitan fixy /lub 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny/
  • Masa kakaowa
  • 1 szkl.mąki tortowej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1l.mleka/3,2 tłuszczu/
  • 1 kostka masła lu b dobrej margaryny
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniacz.
  • 2 jaja
  • 0,5 szkl.kawy rozpuszcz. z 2 łyżeczek i wystudzonej
  • Dużą paczkę podłużnych biszkoptów
  • 1 szkl.herbaty z 3 torebek i trochę rumu do nasączenia biszkoptów./Można zrobić ciasto bez biszkoptów/
Składniki