Ciasto kawowo-daktylowe z czekoladą

Ciasto kawowo-daktylowe z czekoladą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: marzena1919
Ciasto z serii "FIT"

Składniki

  • Daktyle 200 g
  • kawa mielona 2 łyżki
  • 1 1/4 szkl. wody
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej kokosowy lub masło 60 g
  • ksylitol lub stewia ok 3 łyżki
  • jaja 2 szt.
  • mąka pszenna pełnoziarnista pół szkl.
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista pół szkl.

Przygotowanie

  1. Zaparzyć kawę przez filter.
    Z daktyli usunąć pestki, włożyć do rondelka, zalać przygotowaną kawą i gotować 10 min. Następnie całość zmiksować.

  2. Olej kokosowy lub masło utrzeć z ksylitolem, dodać jaja, i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.
    Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać do pozostałych składników, wymieszać na gładką masę.

  3. Cisto przelać do formy 10 x 20 wyłożonej papierem do pieczenia. I piec w temperaturze 180 stopni ( góra/dół ) 50 min. Wyłączyć piekarnik ale ciasto zostawić jeszcze na ok 10-15 min w nim.

  4. Czekolada na polewę:

    Zmiksować 2 awokado , 1 duży banan, 2 łyżki kakao, ok. 1 łyżka prawdziwego miodu do smaku.
    Czekoladą można polać ciasto lub podawać obok.
    Do dekoracji można użyć dmuchaną pszenicę twardą ( durum), amarantus, komosę ryżową itp.

Składniki
  • Daktyle 200 g
  • kawa mielona 2 łyżki
  • 1 1/4 szkl. wody
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej kokosowy lub masło 60 g
  • ksylitol lub stewia ok 3 łyżki
  • jaja 2 szt.
  • mąka pszenna pełnoziarnista pół szkl.
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista pół szkl.
Składniki