Ciasto kawowo-bananowe.

Ciasto kawowo-bananowe.
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach i herbatnikach.Robi się w poł godz. Lekko kwaskowe z kremem kawowym i bananami,po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować:)

Składniki

  • 220g podłużnych biszkoptów
  • 400g herbatniki
  • 3 łyżki kawy do parzenia
  • 150ml wrzątku
  • 400ml dżemu wiśniowego
  • 100ml rumu
  • 2 śmietanki 30% 300ml
  • 2 serki mascarpone
  • cukier puder wg.własnego smaku
  • 2x śmietan-fixy
  • 4 banany

Przygotowanie

  1. Blaszkę 25/34 wyłożyć folią aluminiową.
    Na spód wyłożyć biszkopty,na wierzch dać dżem wiśniowy.
    Ułożyć herbatniki i naponczować kawą wcześniej zaparzoną z dodatkiem rumu.

    Śmietanki ubić i dodać do serka mascarpone.
    Dodać cukier tyle ile lubimy i zmiksować.
    Wlewać stopniowo rum,miksować.
    Łyżką nabierać kawę wraz z fusami i dodać do kremu.
    Na końcu dodać śmietan-fix i zmiksować,aż krem zgęstnieje.

    Na herbatniki wylożyć połowę kremu.
    4 banany pokroić w plasterki i ułożyć na kremie,lekko wciskając.

    Na banany dać herbatniki i naponczować kawą z rumem.

    Wyłożyć drugą połowę kremu i rozsmarować.

  2. Herbatniki ,które zostały rozgnieść wałkiem do ciasta i posypać wierzch ciasta.
    Dać do lodówki najlepiej na całą noc.

  3. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (10)

BEATA1978 22 czerwca 2020
Moje smaki. Wypróbuję na pewno :)
fafiatko 23 czerwca 2020
Wyglada bardzo pysznie i jak pracochłonne ciasto a tu miłe zaskoczenie!
Docherro 23 czerwca 2020
Serdecznie polecam ,szybkie do zrobienia:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 220g podłużnych biszkoptów
  • 400g herbatniki
  • 3 łyżki kawy do parzenia
  • 150ml wrzątku
  • 400ml dżemu wiśniowego
  • 100ml rumu
  • 2 śmietanki 30% 300ml
  • 2 serki mascarpone
  • cukier puder wg.własnego smaku
  • 2x śmietan-fixy
  • 4 banany
Składniki