Ciasto kawowe z bezami

Ciasto kawowe z bezami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: marzena1919
Wykwintne kawowe ciasto

Składniki

  • Jajo kurze 6 szt.
  • Cukier 300 g
  • Woda 6 łyżek
  • Kakao 120 g
  • Mąka kartoflana 120 g
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Jajo kurze 4 szt.
  • Masło 500 g
  • Cukier 5 łyżek
  • kawa espresso mała filiżanka
  • Kawa mielona 2 łyżki
  • dżem lub marmolada o kwaśnym smaku
  • bezy 1 opakowanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    6 białek ubić z 6 łyżkami wody i 300 g cukru, dodać zółtka cały czas miksując. Następnie wymieszać razem kakao, mąkę kartoflaną i proszek do pieczenia. Dodawać je do masy jajecznej stopniowo i cały czas wolno mieszać razem wszystko.
    Ciato przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40-50 min w temperaturze 180 stopni.
    Pozostawić do ostygnięcia.

  2. Krem:

    Jajka sparzyć!
    2 kostki masła ( 500 g) utrzeć w misce.
    W drugiej misce ubić 4 jaja z 5 łyżkami cukru.
    Następnie powoli dodawać masę jajeczną do masła cały czas mieszając. Dodać filiżankę kawy oraz 2 łyżki kawy mielonej.

  3. Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, dolną warstwe posmarować kwaskowym dżemem, następnie nałożyć cienką wartwę kremu kawowego. Na krem nałożyć bezy ( jeśli małe to w całości, duze pokruszyć), na bezy ponownie krem ( zostawić trochę kremu na wierzch). Przykryć biszkoptem. Nałożyć ostatnią cenką wartwę kremu, udekorować kawą, pokruszonymi bezami lub czekoladą.

  4. Jeśli chcemy biały biszkopt, to zastępujemy kakao mąką pszenną.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 02 kwietnia 2018
Wygląda cudownie!!!!!!!!
marzena1919 02 kwietnia 2018
smakuje też, ale uwaga na te kalorie !!!
Konto usunięte 02 kwietnia 2018
chętnie się poświęcę i zjem :D
Składniki
  • Jajo kurze 6 szt.
  • Cukier 300 g
  • Woda 6 łyżek
  • Kakao 120 g
  • Mąka kartoflana 120 g
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Jajo kurze 4 szt.
  • Masło 500 g
  • Cukier 5 łyżek
  • kawa espresso mała filiżanka
  • Kawa mielona 2 łyżki
  • dżem lub marmolada o kwaśnym smaku
  • bezy 1 opakowanie
Składniki