Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałam od dobrej znajomej właśnie go wypróbowałam i ciasto okazało się bardzo fajne do kawki na weekend:)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka nie przestając ubijać,Dodajemy wodę,olej mąkę proszek do pieczenia i kakao.Teraz wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy na blachę(26x26) pieczemy ok 30-35 min w 180st.Pop przestudzeniu przekroić na dwa blaty.Zaparzyć kawę jak wystygnie dodać likier kawowy dobrze wymieszać.Nasączyć blaty. Masa: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę.Dodać serek(ja kupiłam serek homogenizowany z kawałkami wanilii)i mleko w proszku(było kiedyś takie w niebieskim opakowaniu najlepsze)Dobrze zmiksować na gładki krem.
Na pierwszy blat wykładamy 1/2 masy i biszkopty namoczone w ponczu kawowym posypujemy przez sitko kakaem.Teraz trudniejsza część ciasta drugą połówkę smarujemy połową pozostałego kremu i nakładamy na biszkopty(ja zostawiłam spód na papierze do pieczenia i wtedy łatwiej nałożyć równo aby biszkopty się nie przesunęły).Teraz wierzch blatu ponczujemy.
Wykładamy pozostały krem układamy biszkopty namoczone w ponczu oprószamy kakao.
Wstawiamy na całą noc do lodówki.Po tym czasie możemy podawać:)