Ciasto Katarzynka-z pierniczkami i kremem- idealne na święta +FILM

Ciasto Katarzynka-z pierniczkami i kremem- idealne na święta +FILM
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu posmarowanego dżemem porzeczkowym lub powidłami, na nie układa się pierniczki, na nie dajemy krem, drugi spód biszkoptu i smarujemy go kremem i posypujemy czekoladą. Ciasto z powodu dodatku pierników idealnie nadaje się na święta. Zapraszam

Składniki

  • *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm KAKAOWY BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru
  • -2 płaskie łyżki kakao
  • KREM -1200ml mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -3/4 szkl cukru -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka mąki pszennej tortowej -4-5 łyżek kawy cappuccino -300g masła w temp pokojowej
  • DODATKOWO -ok 500g dowolnych pierniczków w czekoladzie
  • -dżem porzeczkowy -pół tabliczki czekolady deserowej do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Na początek polecam zrobić bazę kremu

    Do garnka wlewamy 1200ml mleka, dodajemy 3 budynie, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia-mieszając by się nie przypaliło.

    Powstały budyń studzimy.





    BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż miksując. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Dodajemy żółtka-miksujemy.

    Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.



    Wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.





    Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt kroimy na dwa spody, studzimy.


    KREM

    Do miski dajemy 300g miękkiego masła ubijamy je i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Masło i budyń musza być w temp pokojowej.

    Następnie dodajemy cappuccino i miksujemy. ***kawy nie trzeba dodawać, można pominąć



    SKŁADANIE CIASTA

    Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym lub powidłami.



    Układamy na nim pierniczki.


    Ja użyłam miękkich, nadziewanych, w czekoladzie.

    Na pierniczki dajemy krem, zostawiając trochę do posmarowania góry ciasta.


    Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem.

    Smarujemy resztą kremu i posypujemy czekoladą.

Komentarze do przepisu (11)

SprytnaChochla 23 listopada 2020
Zapachniało świętami!
Nevermore 23 listopada 2020
Powiem tak. Były już trzy podejścia, więc może za czwartym się uda hehehe. Chodzi mi, o te chatki, bo dwie bym... Czytaj całość »
Powiem tak. Były już trzy podejścia, więc może za czwartym się uda hehehe. Chodzi mi, o te chatki, bo dwie bym wziął, jak byś robiła :)

A ciacho, jak przystało na imię autora zawsze pysznie się zapowiada :))
KulinarnaChwila 24 listopada 2020
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm KAKAOWY BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru
  • -2 płaskie łyżki kakao
  • KREM -1200ml mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -3/4 szkl cukru -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka mąki pszennej tortowej -4-5 łyżek kawy cappuccino -300g masła w temp pokojowej
  • DODATKOWO -ok 500g dowolnych pierniczków w czekoladzie
  • -dżem porzeczkowy -pół tabliczki czekolady deserowej do posypania ciasta
Składniki