Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto z delikatnym kremem, do popołudniowej kawy :) Zrobiona według przepisu z opakowania kremu karpatka.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32556
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 48
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 913
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 328
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32556
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 48
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 913
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 328
Składniki
Wykonanie kremu: W 200 ml mleka mieszamy zawartość torebki, pozostałe 300 ml mleka zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozprowadzony w 200 ml mleka karpatkę w proszku. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 3 minuty) energicznie rozcierając ewentualne grudki. Studzimy masę. Wystudzoną masę przekładamy do misy miksera i miksujemy, stopniowo dodając miękki tłuszcz. Po dokładnym zmiksowaniu mamy gotowy krem.
Wykonanie ciasta: Zagotowujemy wodę z tłuszczem, dodajemy mąkę. Grzejemy na małym ogniu (około 1 minuty) energicznie rozcierając masę.
Masę studzimy i przekładamy do misy miksera. Do ostudzonej masy dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy kolejno jajka i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Zmiksowaną masę dzielimy na dwie części.
Połowę masy rozprowadzamy cienką warstwę na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze o wymiarach 25 x 35 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy przez 5-10 minut (U mnie w piekarniku piekło się 6 minut). Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze około 20 minut (u mnie piekło się 12 minut), do uzyskania złotego koloru.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika po 10 minutach. Drugą połowę ciasta pieczemy tak samo.
Jeden placek ciasta wkładamy do tak przygotowanej formy.
Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy kremem.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Kroimy w kawałki i delektujemy się przy kawie :)