Ciasto karmelowo - śmietankowo - budyniowe

Ciasto karmelowo - śmietankowo - budyniowe
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: figg
Niebo w gębie tak można je nazwać:-))) Znalezione na jednym z ciekawych blogów ze słodkościami.

Składniki

  • Herbatniki petit beurre 450g
  • Kajmak o smaku karmelowym około 600g
  • Mleko 3szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy duży
  • Masło 125g
  • Mąka pszenna 4 łyżki
  • Mąka ziemniacza 5łyżek
  • Jajka 4sztuki
  • Śmietana 36% 600g
  • Cukier puder 1-2 łyżki
  • Gorzka czekolada starta na tarce

Przygotowanie

  1. Zagotować 2 szklanki mleka z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Trzecią szklankę zmiksować z 4 jajkami mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Po ugotowaniu go jeżeli nadal mamy grudki możemy go zmiksować. Odstawić przykryte folią do wystudzenia.
    Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu miksując na gładką masę.

  2. Formę o wymiarach 22x23 wykładamy warstwą herbatników ( w przepisie który znalazłam było 6-7 paczek 100g ja kupiłam w Lidlu dwie paczki 450 gramowe a zużyłam na tą blaszkę tylko jedno)
    Kajmak podgrzewamy w garnuszku cały czas mieszając gdyż szybko się przypala żeby było nam go łatwiej rozprowadzić po herbatnikach.
    Wykładamy go na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
    Teraz wykładamy przygotowany wcześniej krem budyniowy, wyrównujemy i kładziemy następną warstwę herbatników. Teraz owijamy blaszkę szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki do następnego dnia.

  3. Na drugi dzień śmietanę kremówkę 36% ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru pudru. Zależy jak bardzo słodkie chcecie. Wyciągamy ciasto, odwijamy z folii i wykładamy ubitą śmietanę. Posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto oczywiście przechowujemy w lodówce.

Komentarze do przepisu (19)

mufinka 29 kwietnia 2014
Wygląda na obłędne! :)
figg 29 kwietnia 2014
Niestety nie jestem mistrzem fotografii ale ręczę za smak. Jest boski:-)))
Konto usunięte 29 kwietnia 2014
pysznie się prezentuje!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Herbatniki petit beurre 450g
  • Kajmak o smaku karmelowym około 600g
  • Mleko 3szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy duży
  • Masło 125g
  • Mąka pszenna 4 łyżki
  • Mąka ziemniacza 5łyżek
  • Jajka 4sztuki
  • Śmietana 36% 600g
  • Cukier puder 1-2 łyżki
  • Gorzka czekolada starta na tarce
Składniki