Ciasto kapitańskie(bez pieczenia)

Przepis dnia 2020-07-29
Ciasto kapitańskie(bez pieczenia)
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Honorata27
Główną baza tego smakołyku jest krem budyniowy z dodatkiem ajerkoniaku. Moim zdaniem to połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Ajerkoniak nadaje ciekawego i interesującego smaku. Samo ciasto przełożone jest herbatnikami. Co tworzy ciekawy czarno - biały wzór.

Składniki

Przygotowanie

  1. Masa budyniowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy żółtka i budynie. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowana mieszankę. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy. Dodajemy ajerkoniak. Miksujemy.
    Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Herbatniki układam na kwadratowej formie do pieczenia. Układam 1/2 kremu na herbatnikach. Na masie układam ponownie herbatniki. Na herbatnikach ponownie 1/2 kremu. Na kremie ostatnią warstwę herbatników. Na herbatnikach smaruję bita śmietanę. Dowolnie dekoruję.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 lipca
Pyszotka:)
Składniki
Składniki