Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest mocno kakaowe, mięciutkie, stabilne, wilgotne, pyszne i bez użycia miksera.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 155
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 155
Składniki
W dużej misie roztrzepujemy jajka z mlekiem. Dodajemy olej i cukier. Mieszamy trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Wsypujemy proszek do pieczenia, wanilię w proszku, sodę i mieszamy. Dodajemy w 2 partiach mąkę i mieszamy. Następnie kakao, kawę i krótko mieszamy do połączenia się składników.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170℃ przez około 60 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce około 10 min. do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy z foremki. Gdy ciasto ostygnie przekrawamy na 2 lub 3 blaty.