Ciasto kakaowo-bananowe z kaszy manny

Ciasto kakaowo-bananowe z kaszy manny
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Z pozostałych dwóch bardzo dojrzałych bananów i kaszy manny powstało pyszne, dietetyczne ciasteczko:)

Składniki

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka chudego
  • 2 małe banany
  • odrobina masła do posmarowania naczynia

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki suche mieszamy w misce, następnie dodajemy mleko i jajko. Mieszamy na masę.

  2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 stopni (góra - dół).
    Naczynie żaroodporne o średnicy 15 cm smarujemy odrobiną masła. Wlewamy 1/2 masy. Na to kroimy obrane banany w cienkie plasterki. Na górę wylewamy resztę masy.

  3. Pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (3)

Futka 13 maja 2014
Pyszne! Spróbowałabym choć kawałeczek ;)
aaasikkk 17 maja 2014
Całkiem ciekawe. Muszę wypróbować. Dobry sposób na zagospodarowanie przejrzałych bananów których nie znoszę... Czytaj całość »
Całkiem ciekawe. Muszę wypróbować. Dobry sposób na zagospodarowanie przejrzałych bananów których nie znoszę ;) Czy kokos można sobie w ogóle odpuścić, czy należy czymś zastąpić (żeby ogólna ilość składników sypkich pozostała jednakowa)?
Kokos można spokojnie odpuścić, bez zastępowania go. Jeśli jednak lubisz migdały to polecam zastąpienie... Czytaj całość »
Kokos można spokojnie odpuścić, bez zastępowania go. Jeśli jednak lubisz migdały to polecam zastąpienie kokosu odrobiną płatków migdałowych. Pozdrawiam:)
Składniki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka chudego
  • 2 małe banany
  • odrobina masła do posmarowania naczynia
Składniki