Ciasto kakaowe z powidłami

Ciasto kakaowe z powidłami
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Tanie, szybkie, proste i pyszne – czego chcieć więcej? Może tylko filiżanki czarnej kawy do ciepłego, pachnącego ciacha :)

Składniki

  • Mąka - 2 szkl.
  • Jajka - 2 szt.
  • Cukier - 1 1/4 szkl.
  • Olej - 1/2 szkl.
  • Mleko - 1/2 szkl.
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Kakao - 2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona - 2 czubate łyżeczki
  • Dżem lub powidła - śliwkowe - mały słoiczek - 200-220 g

Przygotowanie

  1. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy kolejno pozostałe składniki, stale ucierając, do uzyskania puszystej masy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Babeczk65 03 stycznia
tym razem zamiast tradycyjnych powideł postanowiła dodać do ciasta dżem z czarnej porzeczki Stovit. Ciasto... Czytaj całość »
tym razem zamiast tradycyjnych powideł postanowiła dodać do ciasta dżem z czarnej porzeczki Stovit. Ciasto wyszło pyszne, a smak dżemu z czarnej porzeczki idealnie się wkomponował.
Składniki
  • Mąka - 2 szkl.
  • Jajka - 2 szt.
  • Cukier - 1 1/4 szkl.
  • Olej - 1/2 szkl.
  • Mleko - 1/2 szkl.
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Kakao - 2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona - 2 czubate łyżeczki
  • Dżem lub powidła - śliwkowe - mały słoiczek - 200-220 g
Składniki