Ciasto kakaowe z kokosem

Ciasto kakaowe z kokosem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Ciasto z gatunku tych typowych, suchych, idealnych do kawy czy herbaty. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają kokos.

Składniki

  • cukier 2 łyżki
  • drożdże 4 dkg
  • jajka 1 sztuka
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • mąka pszenna 25 dkg
  • margaryna 15 dkg
  • kakao 1 łyżka
  • masa: wiórka kokosowe 15 dkg, białka 3 szt, cukier puder 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i kakao. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać margarynę i jajko.
    Składniki posiekać nożem, wlać drożdże z cukrem. Zarobić ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny.

    W tym czasie przygotowujemy masę kokosową, czyli należy ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier puder, nadal ubijać, aż piana będzie jednolita. Do piany dodać
    kokos, delikatnie wymieszać całość.

    Lekko wyrośnięte ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim masę kokosową, zawinąć jak roladę. Piec w podłużnej, wąskiej formie, w nagrzanym piekarniku.
    Czas pieczenia: 50- 60 minut. Temperatura pieczenia: 180 stopni, można zmniejszyć pod koniec pieczenia do 160 stopni.

    Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową albo polukrować.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

Futka 05 lutego 2015
Cudowne i niezwykle smaczne ciasto. Niebo dla podniebienia - pycha! :)
renka 05 lutego 2015
Jak z kokosem to musi być pyszne -)
magdarynka 05 lutego 2015
Pięknie wygląda i nie jest skomplikowane, dzięki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukier 2 łyżki
  • drożdże 4 dkg
  • jajka 1 sztuka
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • mąka pszenna 25 dkg
  • margaryna 15 dkg
  • kakao 1 łyżka
  • masa: wiórka kokosowe 15 dkg, białka 3 szt, cukier puder 4 łyżki
Składniki