Ciasto kakaowe z gruszkami i płatkami migdłów

Ciasto kakaowe z gruszkami i płatkami migdłów
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zbliża się weekend a to bardzo dobry czas na to aby upiec sobie szybkie,pyszne, domowe, pachnące ciasto. A, że mamy jesień to pod dostatkiem mamy aromatycznych jabłek i gruszek. Ja do wykonania mojego ciasta wykorzystałam polskie ale bardzo słodkie gruszki, które smakują wybornie. Kiedy będziecie piec to ciasto jego aromat roznosi się po całym mieszaniu.

Składniki

  • 250g margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 125ml mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 4 gruszki
  • garść płatków migdałów

Przygotowanie

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao mieszamy a następnie przesiewamy przez sitko. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy margarynę i znów razem miksujemy. Do masy jajecznej partiami dodajemy mąkę cały czas ucierając.

  2. Blachę wielkości 20x30cm smarujemy masłem i wysypujmy bułkę tartą. Każdą gruszkę obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na blachę wylewamy gotowe ciasto, na wierzchu układamy pokrojone gruszki, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Komentarze do przepisu (2)

ekspresjawkuchni 16 października 2019
Ciekawy przepis oraz zdjęcie zachęcające do wypróbowania :)
Maudie 17 października 2019
Zapowiada się przepysznie:)
Składniki
  • 250g margaryny
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 125ml mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 4 gruszki
  • garść płatków migdałów
Składniki