Ciasto kakaowe z gruszkami

Ciasto kakaowe z gruszkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proste, smaczne, łatwe i tanie. Chyba nie trzeba dodawać nic więcej. Polecam.

Składniki

  • 220 g mąki jaglanej
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szk. cukru trzcinowego + 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 2 gruszki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć mikserem z jajkami i cukrem, aż całość stanie się jednolitą masą. Dodać kakao i ekstrakt waniliowy. Nadal ucierać. Powoli dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystko połączy się przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary keksówki 29x11 cm. Na cieście poukładać
    obrane i pokrojone gruszki. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu posmarować czekoladą rozpuszczoną na parze z mlekiem.

Komentarze do przepisu (10)

KORAL 17 listopada
O, u mnie też dzisiaj gruszki :) Fajne ciacho.
SlodkoSlodka83 17 listopada
Pyszne :-)
fafiatko 18 listopada
Pysznosci! przypomnialas swietny przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 220 g mąki jaglanej
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szk. cukru trzcinowego + 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 2 gruszki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
Składniki