Ciasto kajmakowe z cytrynową nutą

Ciasto kajmakowe z cytrynową nutą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Murena
Szybko się robi i szybko znika z talerza.

Składniki

  • herbatniki ok.300g
  • 3,5 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200g masła
  • puszka masy kajmakowej(krówkowej)

Przygotowanie

  1. Dno blaszki do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i na niej układamy warstwę herbatników.
    W pół szklanki mleka rozpuszczamy proszek budyniowy a resztę mleka wlewamy do garnka ,wsypujemy łyżkę cukru i zagotowujemy.Do gotującego mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy chwilę gotujemy a następnie wsypujemy galaretki cytrynowe mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Masło miksujemy na puszystą masę,następnie miksując dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę.

  2. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.Na herbatniki kładziemy masę kajmakową.Jeśli masa kajmakowa jest za gęsta wkładamy puszkę na 10 min.do gorącej wody.
    Następnie masę kajmakową posypujemy pokruszonymi herbatnikami.Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki ale najlepiej wstawić na całą noc.

    SMACZNEGO!!!!!!

Składniki
  • herbatniki ok.300g
  • 3,5 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200g masła
  • puszka masy kajmakowej(krówkowej)
Składniki