Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Herbatniki jako baza tego deseru, to doskonały pomysł na wykorzystanie popularnych ciastek, które są powszechnie dostępne. Ciasto kajmakowe to deser, który pokochają również dzieci. Jest dosyć słodki i miękki. Herbatniki z czasem namiękają. Moim zdaniem jest to ciasto na wiele różnych okazji.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Masa kajmakowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Dodajemy masę kajmakową. Miksujemy. Masa budyniowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Kwadratową formę do pieczenia wykładamy na dnie herbatnikami. Układamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy ponownie herbatniki. Chłodzimy dwie godziny. Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dekorujemy boki ciasta. W środku rozsmarowujemy pozostałą masę kajmakową. Chłodzimy ponownie dwie godziny.
Zapraszam na mojego bloga !