Ciasto kajmakowe bez pieczenia

Ciasto kajmakowe  bez pieczenia
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Bardzo proste i ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia: herbatniki przełożone kremem z mascarpone i kremówki z nutką masy kajmakowej z dodatkiem żelatyny. Po prostu "niebo w gębie":)

Składniki

  • śmietana kremówka 500 ml
  • mascarpone 25 dag
  • masa kajmakowa /z puszki/ 2 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 2 łyżki
  • herbatniki

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody i odstawiamy do wystudzenia.
    W międzyczasie dno blaszki do pieczenia wykładamy herbatnikami - u mnie blaszka miała wymiary 30 x 25.
    Przygotowujemy krem: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na pół sztywno. Łyżkę śmietany mieszamy z mascarpone i drugą łyżkę śmietany mieszamy z masą kajmakową - łatwiej będzie te składniki dodać i ubić z resztą śmietany. Do ubijanej kremówki dodajemy porcjami mascarpone i masę kajmakową. Na końcu dodajemy cukier puder /ilość według uznania/ i przestudzoną żelatynę.
    Krem przekładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników lekko dociskając.
    Ciasto schładzamy w lodówce. Pysznie smakuje już po kilkunastu minutach ale najlepsze jest po kilku godzinach chłodzenia:)

Komentarze do przepisu (8)

KulinarnaChwila 02 lipca
Pyszotka:)
Docherro 02 lipca
Racja,niebo w gębie:)
fafiatko 02 lipca
Pyszny krem i całe ciacha!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śmietana kremówka 500 ml
  • mascarpone 25 dag
  • masa kajmakowa /z puszki/ 2 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 2 łyżki
  • herbatniki
Składniki