Ciasto jogurtowo-czekoladowe

Ciasto jogurtowo-czekoladowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Steve
Jogurt grecki do deserów również nada się idealnie!

Składniki

  • Spód :
  • herbatniki z kakao 250 g
  • masło 120 g
  • Masa jogurtowa :
  • jogurt grecki 490 g
  • cukier puder 60 g
  • żelatyna 25 g
  • śmietana 30% 300 g
  • woda zimna 4 łyżki
  • Masa czekoladowa :
  • śmietana 30 % 600 g
  • czekolada biała 300 g
  • żelatyna 15 g
  • woda 2 łyżki
  • Do dekoracji :
  • brzoskwinie 1-2 szt
  • liście mięty

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmiksować ze stopionym masłem i wyłożyć dno okrągłej formy, schować do lodówki. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubitą śmietankę dodać do jogurtu, połączyć. Na końcu przelać zahartowaną żelatynę , szybko połączyć z masą. Gotową masę przelać na spód i schować do lodówki.

  2. Kremówkę mocno podgrzać (nie zagotować!!!) i dodać białą czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zahartowaną żelatynę połączyć z masą czekoladową i dokładnie zmiksować. Masę czekoladową przelać na jogurtową i ciasto schować do lodówki. Najlepiej na całą noc.

  3. Wierzch ozdobić plastrami świeżej brzoskwini i listkami świeżej mięty.

Składniki
  • Spód :
  • herbatniki z kakao 250 g
  • masło 120 g
  • Masa jogurtowa :
  • jogurt grecki 490 g
  • cukier puder 60 g
  • żelatyna 25 g
  • śmietana 30% 300 g
  • woda zimna 4 łyżki
  • Masa czekoladowa :
  • śmietana 30 % 600 g
  • czekolada biała 300 g
  • żelatyna 15 g
  • woda 2 łyżki
  • Do dekoracji :
  • brzoskwinie 1-2 szt
  • liście mięty
Składniki