Ciasto jogurtowe z truskawkami i galaretką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i galaretką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Paninadeser
Bardzo lekkie, pyszne i orzeźwiające. Idealne na letnie upalne dni.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia i octu
  • Masa jogurtowa 1:
  • Jogurt grecki 400 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka wiśniowa
  • Masa jogurtowa 2:
  • jogurt grecki 400 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
  • Oraz:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok. 0,5 kg truskawek

Przygotowanie

  1. ROBIMY BISZKOPT:


    Ubijamy białka na sztywno, następnie partiami wsypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, ciągle miksując wlewamy do piany. Przesiewamy mąkę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wlewamy na formę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie usuwamy papier i z powrotem ciasto przekładamy do blachy. Boki ciasta zabezpieczamy folią aluminiową.

    ROZPUSZCZAMY GALARETKI:

    Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wstawiamy do większego naczynia z zimną wodą. Galaretkę cytrynową również rozpuszczamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.


    Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki.



  2. ROBIMY MASĘ JOGURTOWĄ:


    Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jeszcze płynną, ale zimną galaretkę wiśniową. Masę chwilę ubijamy. Wkładamy na do lodówki do lekkiego stężenia. Wylewamy na biszkopt. Dajemy do lodówki. Tak samo postępujemy z masą cytrynową, którą wykładamy na wiśniową masę.


    OWOCE I GALARETKA:


    Na warstwę jogurtową układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny i gotowe. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 15 lipca
Pyszotka;)
Paninadeser 17 lipca
Dziękuję :)
Składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia i octu
  • Masa jogurtowa 1:
  • Jogurt grecki 400 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka wiśniowa
  • Masa jogurtowa 2:
  • jogurt grecki 400 g
  • 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
  • Oraz:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok. 0,5 kg truskawek
Składniki