Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Lekkie, wilgotne, gotowe w kilka chwil klasyk wśród letnich ciast - zawsze tak samo dobre.

Składniki

  • 280 g mąki typ 450-480
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder oraz truskawki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia wszystko mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre: jajka, jogurt oraz olej. Do szklanki dodajemy łyżkę soku z cytryny i sodę oczyszczoną i natychmiast przelewamy do masy. Całość mieszamy.

  2. Blachę o wymiarach 25x25 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką bądź wykładamy do pieczenia. Przelewamy ciasto. Obrane i umyte truskawki kroimy na kawałki i układamy na wierzchu ciasta delikatnie wciskając w masę. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

bellamozzarella 05 lipca 2017
przepysznie się prezentuje:-) mniammm....
renka 06 lipca 2017
Wszystkie składniki są podane w szklankach lub łyżkach,a mąka nie mogła by być tak podana?
HabibiChi 06 lipca 2017
2 szklanki :) może być i na szklanki
Składniki
  • 280 g mąki typ 450-480
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder oraz truskawki do dekoracji
Składniki