Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem i Truskawkami Pod Kruszonką.

Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem i Truskawkami Pod Kruszonką.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proste i smaczne do poobiedniej kawki :-) Polecam na Majówkę. Uwaga znika w locie!!!

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto:
  • 4 jajka L
  • 3\4 szkl.cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl.jogurtu naturalnego
  • 0,5 szkl.oleju
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:
  • 3,4 łodygi rabarbaru i garść truskawek(wersja dla syna

Przygotowanie

  1. Ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!!

    Wszystkie składniki na kruszonkę,wrzucamy do miseczki i rozcieramy palcami,aż zrobią się grudki,gotową kruszonkę można wstawić na czas przygotowania ciasta do zamrażalnika.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,wlewamy olej,jogurt,cukier waniliowy krótko miksujemy tylko do połączenia się składników,następnie przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą,dokładnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach,gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,na wierzchu układamy umyte i przekrojone na pół truskawki,oraz umyty i pokrojony w paseczki 0,5 mm rabarbar

  2. delikatnie wciskając w ciasto,posypujemy kruszonką

  3. po całości i wstawiamy do piekarnika na 40-45 min.
    Pieczemy w temp.180 C.

  4. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)

Komentarze do przepisu (12)

kuchmariola63 01 maja 2019
Super ciacho, muszę go zrobić :)
kucharka-amatorka 01 maja 2019
Z rabarbarem w maju to rozkosz dla podniebienia.
helenapon 01 maja 2019
Ulubione ciasto męża. Czekam aż mój rabarbar jeszcze trochę podrośnie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto:
  • 4 jajka L
  • 3\4 szkl.cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl.jogurtu naturalnego
  • 0,5 szkl.oleju
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:
  • 3,4 łodygi rabarbaru i garść truskawek(wersja dla syna
Składniki