Ciasto jogurtowe z owocami letnimi

Przepis dnia 2015-08-27
Ciasto jogurtowe z owocami letnimi
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: aaasikkk
Uwielbiam twórczo czyścić lodówkę :) Tym razem ostał mi się napoczęty jogurt naturalny ze zbliżającym się do końca terminem przydatności. No cóż z nim począć - no oczywiście że upiec ciasto jogurtowe!!! Ciasto jest banalnie proste w wykonaniu - Bez miksera! Bez wagi! Wystarczy zamieszać łyżką i gotowe :)

Składniki

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (350g)
  • 4 jaja
  • 1 kubeczek oleju (odmierzać kubeczkiem po jogurcie)
  • 1 kubeczek cukru (odmierzać kubeczkiem po jogurcie)
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 3 kubeczki mąki (odmierzać kubeczkiem po jogurcie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate)
  • 6 garści dowolnych owoców świeżych lub mrożonych (u mnie czerwona porzeczka, jagody i maliny)

Przygotowanie

  1. Składniki są na średnią, kwadratową blachę o wielkości 28x28cm. Należy je odmierzać proporcjonalnie przy użyciu kubeczka po wykorzystanym jogurcie wielkości 350g.

  2. Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką.

    Kubeczek po jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość cukru i mąki wsypując do drugiej miski. Dodać proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wymieszać łyżką.

    Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać do ich połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki.

  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone porzeczki.

    Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika. Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka", bo duża ilość owoców zdecydowanie przedłuża tu standardowy czas pieczenia.

    Ciasto wychodzi wilgotne, bardzo delikatne w smaku i długo zachowuje świeżość - no w końcu jogurtowe!

Komentarze do przepisu (13)

Futka 25 sierpnia 2015
Cudowne i bardzo apetyczne ciasto :)
kstr54 25 sierpnia 2015
tak, wyglada b. apetycznie
gogonek 26 sierpnia 2015
Lubię takie ciasta i na pewno upiekę w sobotę.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (350g)
  • 4 jaja
  • 1 kubeczek oleju (odmierzać kubeczkiem po jogurcie)
  • 1 kubeczek cukru (odmierzać kubeczkiem po jogurcie)
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 3 kubeczki mąki (odmierzać kubeczkiem po jogurcie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate)
  • 6 garści dowolnych owoców świeżych lub mrożonych (u mnie czerwona porzeczka, jagody i maliny)
Składniki