Ciasto jogurtowe z jabłkami

Ciasto jogurtowe z jabłkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne ciasto. Kruszonka lekko chrupiąca, a w środku jest mięciutkie.

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 3 jajka ( temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego "Danon" (temperatura pokojowa)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kruszonka:
  • 70 dag masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4-5 łyżek mąki

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zrobić kruszonkę. Masło może być miękkie - wtedy łatwo się zagniata. Kruszonkę dać do lodówki na minimum 30 minut.

  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i jogurt. Wszystko starannie wymieszać. Przelać do foremki 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Jabłka obrać, pokroić na cząstki i rozłożyć na cieście. Posypać lekko cynamonem. Na wierzch kruszonka. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

Dolcevita-in-my-kitchen 23 lutego 2018
Zapisuje ten przepyszny przepis i dziekuje :-)
kucharka-amatorka 23 lutego 2018
Twoje przepisy robią znacznie większą furorę. Rozumiem, że starasz się być miła. Pewnie uśmiechasz się w... Czytaj całość »
Twoje przepisy robią znacznie większą furorę. Rozumiem, że starasz się być miła. Pewnie uśmiechasz się w tej chwili (jak na zdjęciu). Miłego dnia!
Dolcevita-in-my-kitchen 23 lutego 2018
Kochana, takie placki sa najlepsze i smakuja nawet do porannej kawy, chociaz jestem rannym niejadkiem :-) A juz za... Czytaj całość »
Kochana, takie placki sa najlepsze i smakuja nawet do porannej kawy, chociaz jestem rannym niejadkiem :-) A juz za kruszonke dam sie pokroic. Zjadloby sie :-) Duzo nas jest na Smakerze, duzo przepisow i rozne gusta. Jedni wola miesko, ja akurat slodycze, a Twoj placek jest the best. I basta! Spij dobrze :-*
Składniki
  • 2 szkl. mąki
  • 3 jajka ( temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego "Danon" (temperatura pokojowa)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kruszonka:
  • 70 dag masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4-5 łyżek mąki
Składniki