Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, wilgotne i mocno owocowe ciasto które przygotujemy w bardzo krótkim czasie oraz niesamowicie łatwe w zrobieniu.
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20937
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20937
Składniki
Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia wszystko mieszamy. Następnie dodajemy składniki mokre: jajka, jogurt oraz olej. Do szklanki dodajemy łyżkę soku z cytryny i sodę oczyszczoną i natychmiast przelewamy do masy. Całość mieszamy.
Tortownicę o wymiarach 21-22 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką bądź wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Maliny i borówki delikatnie obsypujemy mąką układamy na wierzchu ciasta delikatnie wciskając w masę. Pieczemy 50 minut w temperaturze 185 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku jeśli tak wyjmujemy, jeśli nie zostawiamy jeszcze na ok 5-10 minut.