Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami

Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Idealny deser na lato w sezonie truskawkowym. Łatwe do zrobienia, bardzo lekkie i odświeżające ciasto z jogurtu greckiego.

Składniki

  • (na formę o wymiarach 34 cm x 25 cm x 7 cm)
  • Jogurt typu greckiego 800 ml
  • Śmietana 30% 300 ml
  • Cukier puder 8 - 10 łyżek
  • Żelatyna w proszku 30 g
  • Galaretki owocowe 3 szt. w różnych kolorach
  • Galaretki truskawkowe 2 szt.
  • Świeże truskawki 500 - 600 g
  • Herbatniki 200 g
  • Ziarenka z laski wanilii

Przygotowanie

  1. Galaretki owocowe kolorowe (3 szt.) każdą rozpuścić oddzielnie w 350 ml wrzącej wody (nie gotować). Wystudzić i wlać oddzielnie do płaskiego niezbyt dużego naczynia, aby po zastygnięciu można było pokroić galaretkę w kostkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

  2. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i każdą przekroić na pół.

  3. Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić. Nie gotować, gdyż żelatyna straci swoje właściwości wiążące i ciasto nie zastygnie.

  4. Śmietanę zmiksować na sztywno dodając stopniowo 4 łyżki cukru pudru i ziarenka wanilii.

  5. Jogurt zmiksować z pozostałym cukrem pudrem (ilość dopasować do stopnia kwaśności jogurtu) i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. W trakcie mieszania dodawać stopniowo zimną płynną żelatyną. Mieszać tylko do połączenia się składników.

  6. Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia pokryć herbatnikami i wyłożyć 1/2 część masy jogurtowej, a na niej położyć pokrojoną w kostki galaretkę, przykryć i wyrównać pozostałą masą z jogurtu.
    Ciasto wstawić na około 20 - 30 minut do lodówki.

  7. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody (nie gotować) i wystudzić.

    Na tężejącą masę z jogurtu poukładać truskawki stroną krojenia do góry, wtedy truskawki nie puszczą tak szybko soku i ciasto będzie lepiej wyglądało.

    Wszystko zalać lekko tężejącymi galaretkami truskawkowymi. Można wystudzone galaretki na chwilę wstawić do zamrażarki, wtedy szybciej rozpocznie się ten moment.

    Ciasto jogurtowe wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby dobrze zastygło.

Komentarze do przepisu (5)

ErJot 01 czerwca 2018
Pyszne:) W sam raz na upalne dni:)
Nevermore 01 czerwca 2018
Super ciacho :D Chyba trzeba będzie takie zrobić, bo bez pieczenia i z truskawkami, a tych ci u nas dostatek na... Czytaj całość »
Super ciacho :D Chyba trzeba będzie takie zrobić, bo bez pieczenia i z truskawkami, a tych ci u nas dostatek na działce :)
basiliana 01 czerwca 2018
Fajny pomysł na lekką piankę:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • (na formę o wymiarach 34 cm x 25 cm x 7 cm)
  • Jogurt typu greckiego 800 ml
  • Śmietana 30% 300 ml
  • Cukier puder 8 - 10 łyżek
  • Żelatyna w proszku 30 g
  • Galaretki owocowe 3 szt. w różnych kolorach
  • Galaretki truskawkowe 2 szt.
  • Świeże truskawki 500 - 600 g
  • Herbatniki 200 g
  • Ziarenka z laski wanilii
Składniki