Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Przepis od mojej serdecznej przyjaciółki. Miłe zaskoczenie:)

Składniki

  • Kruszonka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 200g masła
  • 5 żółtek
  • Masa jogurtowa
  • 2 gęste jogurty brzoskwiniowe po 500g każdy
  • pół szklanki cukru.
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200dkg wiórków kokosowych
  • piana z 5 białek

Przygotowanie

  1. Kruszonka - połączyć wszystkie składniki kruszonki. Nie ugniatać, ma być sypka. Odstawić do lodówki na ok.15-30 minut. Potem podzielić kruszonkę na dwie części. Jedną część wyłożyć na dno formy (mała tortownica).

  2. Teraz masa:) Wszystkie składniki masy wymieszać. Nie trzeba ubijać (z wyjątkiem piany oczywiście;) ). Masę wylać na wyłożoną na dnie formy kruszonkę. Na wierzch wysypać resztę kruszonki.

  3. Piec w temp.160 stopni 50-60 minut. Uważać na kruszonkę, żeby nie przypaliła się;) Smacznego!

Komentarze do przepisu (11)

Annuar 19 września 2011
Podoba mi się to ciasto, wyobrażam sobie, że jest cudnie wilgotne i nie za słodkie :). Ale spróbuję je... Czytaj całość »
Podoba mi się to ciasto, wyobrażam sobie, że jest cudnie wilgotne i nie za słodkie :). Ale spróbuję je wykonać na większej blaszce, bo mała tortownica to zdecydowanie za mało ;)
amidalla 19 września 2011
masz rację, ja mam taką tortownicę kwadratową i ona rzeczywiście jest ciut większa od tej zwykłej małej... Czytaj całość »
masz rację, ja mam taką tortownicę kwadratową i ona rzeczywiście jest ciut większa od tej zwykłej małej blaszki:)
Annuar 21 września 2011
Mam pytanie o ilość jogurtu: standardowo duże jogurty mają od 330 do 400g (w zależności od firmy). Czy takich... Czytaj całość »
Mam pytanie o ilość jogurtu: standardowo duże jogurty mają od 330 do 400g (w zależności od firmy). Czy takich używałaś czy dokładnie 2 x 500g czyli 1000g ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kruszonka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 200g masła
  • 5 żółtek
  • Masa jogurtowa
  • 2 gęste jogurty brzoskwiniowe po 500g każdy
  • pół szklanki cukru.
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200dkg wiórków kokosowych
  • piana z 5 białek
Składniki