Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przepis dostałem od mojej koleżanki z pracy. Prawdopodobnie zaczerpnięty od E.Chodakowskiej. Miał być fit...nie jest bo gorszym złem jest użycie słodzików (łyżeczki) niż białego cukru ,oczywiście czego nie zrobiłem. Ciasto wyszło smaczne. Przepis na małą keksówkę.

Składniki

  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Jajka ubijamy z cukrem ,następnie dodajemy porcjami jogurt (ciągle miksując). Mąkę i proszek mieszamy ze sobą i przesiane dokładnie mieszamy z masą jajeczną i aromatem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ,ciasto przelewamy do natłuszczonej formy (uwaga ,jest bardzo płynne) i pieczemy 40 min.

Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 11 czerwca 2014
nie dodawanie słodzika całkowicie popieram :)
pozdrawiam :)
ggosienka68 11 czerwca 2014
No i masz rację co do słodzików :))
a ciasto rzeczywiście szybkie i smaczne :) mam ten sam przepis. Pozdrawiam :)
Konto usunięte 11 czerwca 2014
Zgadzam się z poprzedniczkami,też tak uważam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Składniki