Ciasto Jesienna Fantazja-jabłkowo-budyniowe z orzechami

Ciasto Jesienna Fantazja-jabłkowo-budyniowe z orzechami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Jest to jedno z najpyszniejszych ciast jakie ostatnio robiłam. Składa się z cienkiego biszkoptu, masy jabłkowej, ciasteczek karmelizowanych, masy budyniowej i orzechów. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają tworząc na prawdę wspaniałą całość.

Składniki

  • ***proporcje są na dużą blaszkę ok 25x35cm***
  • BISZKOPT -4 jajka -1/3 szkl cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • MASA JABŁKOWA -2 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe -sok z jednej małej cytryny
  • MASA BUDYNIOWA -1000ml mleka -200g masła -0,5 szkl cukru
  • -2 cukry waniliowe -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1/2 szklanki mąki pszennej tortowej -2 żółtka
  • ORZECHY -ok 300g orzechów włoskich -5 łyżek miodu -100g masła -łyżka cukru pudru
  • DODATKOWO -ciastka karmelizowane lub korzenne lub kakaowe herbatniki (ja użyłam jednego opakowania 250g Bonitków karmelizowanyc

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, chwilę miksujemy. Do piany dodajemy żółtka zmniejszamy obroty i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 15-20 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy.

    JABŁKA

    2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt.






    Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem (ja użyłam Bonitki-są do kupienia w sklepie z uroczym owadem w logo)

    ***ciasteczka karmelizowane można zastąpić ciasteczkami korzennymi


    MASA BUDYNIOWA

    Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukry waniliowe oraz masło-stawiamy na kuchence i podgrzewamy.

    W osobnej miseczce mieszamy cukier, mąkę, budynie,250ml mleka, 2 żółtka


    Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym dokładnie mieszamy do zgęstnienia.

    Gorącą masę wykładamy na ciasteczka. Wyrównujemy i studzimy.

    Na koniec na patelnie dajemy masło, miód, cukier puder-wszystko rozpuszczamy, o masy dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie.

    Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Ostudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Jest wspaniałe, kremowe, wilgotne. Nie za słodkie.

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 11 października 2021
Za... tzn. przepysznie i apetycznie wygląda i jak by się dało, to te trzy kawałki bym chapnął ;) Miodzio :)
KORAL 09 listopada 2021
Gratuluję.
Nevermore 09 listopada 2021
No i 1000+ zasłużenie wpadło :D
Gratulacje :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ***proporcje są na dużą blaszkę ok 25x35cm***
  • BISZKOPT -4 jajka -1/3 szkl cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • MASA JABŁKOWA -2 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe -sok z jednej małej cytryny
  • MASA BUDYNIOWA -1000ml mleka -200g masła -0,5 szkl cukru
  • -2 cukry waniliowe -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1/2 szklanki mąki pszennej tortowej -2 żółtka
  • ORZECHY -ok 300g orzechów włoskich -5 łyżek miodu -100g masła -łyżka cukru pudru
  • DODATKOWO -ciastka karmelizowane lub korzenne lub kakaowe herbatniki (ja użyłam jednego opakowania 250g Bonitków karmelizowanyc
Składniki