Ciasto jabłkowo-śliwkowe

Ciasto jabłkowo-śliwkowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Jesienne ciasto z polewą z ajerkoniaku. Na dużą blachę.

Składniki

  • 3-4 średnie jabłka
  • 500-600g śliwek węgierek
  • Ciasto: 250g miękkiego masła + masło do posmarowania formy
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka (M)
  • 350g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70ml ajerkoniaku
  • Krem ajerkoniakowy: 200g gęstej śmietany (22-24%)
  • 80g cukru
  • 2 jajka (M)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 230ml ajerkoniaku
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i ponacinać grzbiety jabłek. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Głęboką blachę (30X20cm) wysmarować masłem.

  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Potem wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z mąką wlewać ajerkoniak. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Naprzemiennie poukładać owoce.

  3. Śmietanę, cukier i jajka wymieszać na gładką masę. Dodać ajerkoniak i mąkę ziemniaczaną i ponownie dobrze wymieszać. Krem wylać na wierzch ciasta.
    Piec ok. 45 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.


    Smacznego :)

Składniki
  • 3-4 średnie jabłka
  • 500-600g śliwek węgierek
  • Ciasto: 250g miękkiego masła + masło do posmarowania formy
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka (M)
  • 350g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70ml ajerkoniaku
  • Krem ajerkoniakowy: 200g gęstej śmietany (22-24%)
  • 80g cukru
  • 2 jajka (M)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 230ml ajerkoniaku
  • cukier puder do posypania
Składniki