ciasto jabłkowo-śliwkowe…

ciasto jabłkowo-śliwkowe…
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
ciasto proste i smaczne, polecam

Składniki

  • ciasto: 25 dag masła lub margaryny
  • 50 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 jajko
  • pół szklaki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu
  • szczypta soli
  • masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • dżem, powidła śliwkowe
  • rodzynki

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać dość drobno pokroić i przesmażyć z cukrem, aż cały płyn wyparuje, dodać powidła śliwkowe, rodzynki i cynamon. Dokładnie wymieszać.


  2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z części wylepić blachę (24×40). Na to wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta, którą delikatnie nakłuć nożem czy też widelcem. Piec około 45min w 180 st.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 15 września 2017
Super, ciasto robię identycznie, więc polecam :)
GREGORHSPEED 15 września 2017
Poproszę kawałek ;)
Składniki
  • ciasto: 25 dag masła lub margaryny
  • 50 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 jajko
  • pół szklaki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu
  • szczypta soli
  • masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • dżem, powidła śliwkowe
  • rodzynki
Składniki