Ciasto jabłkowo-pomarańczowe z cynamonem

Ciasto jabłkowo-pomarańczowe z cynamonem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ucierane ciasto jabłkowe z o delikatnym smaku pomarańczy i z aromatem cynamonu. Pyszne i szybkie w wykonaniu.

Składniki

  • CIASTO:
  • 120 g masła 82%
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 większe jabłka, obrane i pokrojone na ósemki
  • NA WIERZCH CIASTA:
  • 20 g masła 82% (roztopionego)
  • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie

  1. * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i odłóż.

    2. W misie miksera umieść masło i cukier. Utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.

    3. Dodaj ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy i zmiksuj.

    4. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.

    5. Dodaj suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z sokiem pomarańczowym. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

    6. Formę o średnicy 23-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    7. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj.

    8. Na wierzchu ułóż ósemki jabłek, lekko wciskając je w ciasto.

    9. Piecz w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    10. Ciasto wyjmij z piekarnika, jeszcze gorące posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

    11. Wystudź.

    12. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 07 maja 2018
Pyszne połączenie:)
andalmatiner 07 maja 2018
Dziękuję :-)
Składniki
  • CIASTO:
  • 120 g masła 82%
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 większe jabłka, obrane i pokrojone na ósemki
  • NA WIERZCH CIASTA:
  • 20 g masła 82% (roztopionego)
  • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Składniki