* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i odłóż.
2. W misie miksera umieść masło i cukier. Utrzyj do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
3. Dodaj ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy i zmiksuj.
4. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.
5. Dodaj suche składniki, w dwóch turach, na zmianę z sokiem pomarańczowym. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
6. Formę o średnicy 23-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
7. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj.
8. Na wierzchu ułóż ósemki jabłek, lekko wciskając je w ciasto.
9. Piecz w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
10. Ciasto wyjmij z piekarnika, jeszcze gorące posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
11. Wystudź.
12. Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (2)