ciasto jabłkowo- orzechowe

ciasto jabłkowo- orzechowe
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tolerancja
jest pyszne , kruche i szybko znika po upieczeniu

Składniki

  • CIASTO:
  • 4 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • margaryna
  • 3 łyżki smietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 szkl cukru kryształu
  • Bułka tarta
  • Masa orzechowa :
  • kostka masła
  • 7 łyżek mleka(zagotawane i schłodzone)
  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 1/2 szkl cukru pudru

Przygotowanie

  1. Do miski dac mąkę wymieszaną z proszkiem , margaryne startą na tarku , żółtka utarte z cukrem , śmietanę i cukier waniliowy , zarobic ciasto .

  2. Jabłka obrac , zetrzec na tarku dodac cukier i podsmażyc przez ok 0.5 godz . Schłodzic .Ciasto podzielic na 2 czesci , najpierw rozwałkowac jedna połowę i dac na blachę typowej wielkosci , nastepnie posypac je lekko bułka tartą , na to wyłożyc schłodzone jabłka , pózniej rozwałkowac 2 czesc placka i połozyc na jabłka , nakłóc widelcem i włożyc do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 45 min

  3. Smacznego 4, Masa orzechowa:zmielone orzechy zalac letnim mlekiem, połaczyc , masło utrzec z cukrem i dodac do tego orzechy , utrze na jednolitą masę 5. Na zimne ciasto wykładamy masę orzechowa i na to polewa lub inna dekoracja wg własnego uznania

Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 12 marca 2011
Wyglada bardzo apetycznie ,jadłem podobne ,do ulubionych ,pozdrawiam .
Konto usunięte 12 marca 2011
wygląda bardzo apetycznie ,kiedys jadłem podobne ,do ulubionych ,pozdrawiam.
kibi87 12 marca 2011
u mnie nazywa sie niebo i jest niebo w gębie, nie wiem ale cos mi z przepisem brakuje?nie napisałaś jakzrobić... Czytaj całość »
u mnie nazywa sie niebo i jest niebo w gębie, nie wiem ale cos mi z przepisem brakuje?nie napisałaś jakzrobić masę orzechową
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 4 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • margaryna
  • 3 łyżki smietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 szkl cukru kryształu
  • Bułka tarta
  • Masa orzechowa :
  • kostka masła
  • 7 łyżek mleka(zagotawane i schłodzone)
  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 1/2 szkl cukru pudru
Składniki