Ciasto jabłkowo-kokosowo-orzechowe

Ciasto jabłkowo-kokosowo-orzechowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: karinaa
prawidłowo nazywa się ''''''''''''ciasto do góry nogami''''''''...ale moje się nie przewróciło;-)

Składniki

  • ciasto kruche :
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukruu
  • 15 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do upieczenia
  • Masa jabłkowe:
  • 9 dużych jabłek
  • galaretka agrestowa
  • 10 dag cukru
  • MASA KOKOSOWA
  • 4 białka
  • 15 dag cukru kryształu
  • 15 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa orzechowa:
  • 4 jajka
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 15 dag cukru zwykłego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasta
  • polewa czekoladowa
  • kokos

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: do mąki dodać cukier,miękką margarynę,żółtka,śmietanę,proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto i włożyć do natłuszczonej blaszki(25/36)

  2. Masa jabłkowe: jabłka zetrzeC na tartce o dużych oczkach,zasypac cukrem i dusić ok.15 min,a nastepnie dodac sypką galaretkę i zagotować,ostudzić i wlać na surowe ciasto kruche

  3. Masa kokosowe: białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. wlać na mase jabłkową.

  4. Masa orzechowa: Białka ubić z cukrem,dodać żółtka,drobno pokrojone orzechy,bułkę tartą,mąke, i proszek do pieczenia, Wszystko wymieszać i włożyć na mase kokosową.

  5. Ciasto piec ok.50 min w temp. 170 stopni

  6. UWAGA!!!!!!!!!!! po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy odwrócić ciasto do góry nogami i polać polewa i posypac kokosem. Ta czynność mi się nie udała gdyż ciasto sie rozpadało,więc zostawiłam tak jak się upiekło .polałam polewą i posypałam kokosem

Komentarze do przepisu (12)

rysia 31 sierpnia 2009
więc masa orzechowa ma być na dole a ciasto kruche na górze jeśli dobrze zrozumiałam.spróbuję.
karinaa 31 sierpnia 2009
dobrze zrozumiałaś
rysia 31 sierpnia 2009
Ok dzięki. Pozdrawiam :))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto kruche :
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukruu
  • 15 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do upieczenia
  • Masa jabłkowe:
  • 9 dużych jabłek
  • galaretka agrestowa
  • 10 dag cukru
  • MASA KOKOSOWA
  • 4 białka
  • 15 dag cukru kryształu
  • 15 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa orzechowa:
  • 4 jajka
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 15 dag cukru zwykłego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasta
  • polewa czekoladowa
  • kokos
Składniki