Ciasto jabłkowo - borówkowe

Ciasto jabłkowo - borówkowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proste i szybkie do wykonania ciasto a jednocześnie delikatne i owocowe.

Składniki

  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Cukier kryształ - 30 dag
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jabłka - 5 szt.
  • Galaretka o smaku malinowym - 1 szt.
  • Borówki - 100 g
  • Galaretka o smaku cytrynowym - 2 szt.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszysto z 20 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z mąką z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.

  3. Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubszych otworach dodać 10 g cukru usmażyć. Do usmażonych jabłek dodać galaretkę, wymieszać , wystudzić.

  4. Wystudzone ciasto przekroić na połowę , na jedną wyłożyć jabłka.

  5. Galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 2 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Jabłka przykryć drugą połową ciasta, ułożyć borówki, zalać tężejącą galaretką.

  6. Schłodzić około 2 godzin , pokroić na porcje.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 05 maja
pyszotka:)
marianna1289 05 maja
Dzięki
Składniki
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Cukier kryształ - 30 dag
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jabłka - 5 szt.
  • Galaretka o smaku malinowym - 1 szt.
  • Borówki - 100 g
  • Galaretka o smaku cytrynowym - 2 szt.
Składniki