Ciasto jabłkowe.

Ciasto jabłkowe.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Proste ciasto jabłkowe, a nawet bardzo jabłkowe.

Składniki

  • ciasto: 4 średnie jabłka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru zwykłego
  • 250 g mąki pszennej ( jedna pełna i druga 3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • dodatkowo: 6 jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

  1. Cztery jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zostawić na pół godziny. Następnie dodać rodzynki, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę z białek ubitą na sztywno. Dokładnie wymieszać, wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25 - 36 cm), pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.
    Dodatkowe jabłka obrać pokroić w kostkę i uprażyć podlewając 3 łyżki wody, jak są miękkie wsypujemy jedna galaretkę truskawkową i dokładnie mieszamy. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy przestygnięte jabłka a na wierzch tężejącą galaretkę.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 05 lutego 2016
Bajeczne ciasto! :)
EVA60 05 lutego 2016
Wszystko zależy od mięsa.Czasami wyjdzie suche jak trociny.
rosynka 05 lutego 2016
Bardzo pychne ciasto!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto: 4 średnie jabłka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru zwykłego
  • 250 g mąki pszennej ( jedna pełna i druga 3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • dodatkowo: 6 jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe
Składniki